Založ si blog

Vyššie dane pre milionárov sú fér a správne

Keď platení propagandisti z INESS alebo taký Richard Sulík vytiahnu do boja, môžete si byť istí, že ide o súkromné peniaze. Ich vlastné, alebo peniaze ľudí a firiem, ktoré si manipulácie verejnej mienky z dielní INESS či INEKO môžu dovoliť. A aj si dovoľujú.

Lenže pravicové ideologické mýty o „trestaní úspešných“ nemajú nič spoločné s realitou, ako ju vidia samotní bohatí ľudia. Teda tí, ktorí popri svojom bohatstve neprestali racionálne myslieť a vidia, že nízke dane na globálny kapitál ma ničivé dôsledky na planétu a bežných ľudí, ktorí na nej žijú.

Európska občianska iniciatíva Tax the Rich! Chceme, aby európska daň z bohatstva financovala sociálnu a klimatickú transformáciu a pomohla krajinám zasiahnutým klimatickými zmenami.

Preto nedávno predstavilo 250 miliardárov a multimilionárov požiadavku, aby im štáty umožnili platiť vyššie dane. Politikom, ktorí sa každý rok chodia predvádzať do Davosu na svetové ekonomické fórum odkázali: „Prekvapuje nás, že ste nedokázali odpovedať na jednoduchú otázku, ktorú si kladieme už tri roky: kedy zdaníte extrémne bohatstvo? Ak volení predstavitelia popredných svetových ekonomík nepodniknú kroky na riešenie dramatického nárastu ekonomickej nerovnosti, dôsledky budú pre spoločnosť naďalej katastrofálne.“

Autori verejnej výzvy pritom považujú vyššie dane pre boháčov za férový krok, nie prejav radikalizmu. „Ide skôr o požiadavku návratu k normálu na základe triezveho hodnotenia súčasných ekonomických podmienok.Sme ľudia, ktorí investujú do startupov, formujú akciové trhy, rastú firmy a podporujú udržateľný ekonomický rast. Sme tiež ľuďmi, ktorí najviac profitujú zo súčasného stavu. Nerovnosť však dosiahla bod zlomu a jej cena pre našu ekonomickú, spoločenskú a ekologickú stabilitu je vážna – a každým dňom rastie. Skrátka, musíme konať hneď.“

Aj rozumní boháči si uvedomujú, že dnešný nespravodlivý systém zdaňovania vysokých ziskov a veľkých majetkov má za následok, že vládam chýbajú peniaze na dôležité investície do vzdelávania detí a mladých, odolného zdravotníctva, lepšej infraštruktúry, ochrany životného prostredia najmä v dôsledku hospodárstva, ale aj „zníženia životných nákladov pracujúcich ľudí“ a „boja proti nerovnosti.“

Na túto výzvu teraz reagujú viaceré európske osobnosti, ako napr. rakúska multimilionárka Marlène Engelhorn, uznávaný francúzsky ekonóm Thomas Pikety alebo bývalý eurokomisár a súčasný šéf Nadácie pre európske pokrokové štúdie László Andor. Nedávno odštartovali oficiálnu občiansku iniciatívu vo forme petície Zdaňte bohatých! (Tax the Rich!) Iniciatíva požaduje, aby Európska komisia okamžite predložila tri konkrétne legislatívne návrhy, ktoré umožnia nové zdanenie bohatých ľudí a bohatých firiem. Výnosy z tejto dane by mali byť k dispozícii členským štátom, aby takto dokázali financovať náklady, ktoré dnes musia ľudia platiť kvôli prísnejším ekologickým pravidlám, alebo ktoré musia znášať kvôli globálnym ekonomickým dopadom.

Zdanenie bohatých je férový a rozumný spôsob, ako lepšie a spravodlivejšie prerozdeľovať bohatstvo, ktoré vytvárame my, všetci. Extrémne bohatstvo firiem i jednotlivcov sa nezrodilo z ničoho nič. Je v ňom naša práca, sú v ňom naše peniaze. Stovky miliardárov a milionárov v liste politikom odkazujú, že „skutočný obraz spoločnosti možno nájsť nielen v tom, ako zaobchádza so svojimi najzraniteľnejšími, ale aj v tom, čo žiada od svojich najbohatších členov. Našou budúcnosťou je daňová hrdosť alebo ekonomická hanba.Žiadame vás, aby ste urobili tento nevyhnutný a nevyhnutný krok skôr, než bude príliš neskoro. Nech sú vaše krajiny hrdé. Zdaniť extrémne bohatstvo.“  

K celoeurópskej občianskej iniciatíve sa môžete pripojiť aj vy: tu podpíšte výzvu Zdaňte bohatých!

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Vojaci NATO na Ukrajine. Už to nie je strašenie

11.03.2024

Už to nie je žiadne „populistické strašenie“, ale reálne nastolená otázka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aktívne vytvára koalíciu európskych krajín s cieľom vyslať vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu.

Celý dôchodok musí byť garantovaný

10.03.2024

Buď je druhý pilier dôchodkového systému „hazardnou hrou“ a v skutočnosti nikto nevie, či naozaj prinesie „sporiteľom“ viac než prvý pilier, alebo je to opačne. A v takom prípade nemôže byť problém, aby ľuďom budúce dôchodky záväzne garantoval. Iná možnosť už neexistuje. Ale ak predsa len platí to prvé, potom ten „úžasný“ druhý pilier do dôchodkového [...]

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Braňo Ondruš

štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22560x
Priemerná čítanosť článkov: 2051x

Autor blogu

Kategórie