Založ si blog

Cynické lži o sankciách proti Rusku

Na blogu SME som si prečítal priam cynický článok o protiruských sankciách s názvom Nad Ruskom sa sťahujú mraky. Tímlíder strany SaS pre obranu Ivan Bilohuščin sa „vytešuje“, že konečne „začínajú fungovať“. V skutočnosti to tvrdí na základe bludov, ktoré nijako neovplyvňujú Moskvu v pokračovaní bojov na Ukrajine.

Nemá zmysel opakovať, nad čím sa autor tak teší, kto chce, prečíta si sám. Dôležitejšie je niečo iné. Cynizmus, s akým sa tento typ ľudí na samotné sankcie pozerá. Pre nich sú potvrdením funkčnosti sankcií hospodárske škody v ich dôsledku: že Rusi stratili európskych zákazníkov, že musia predávať ropu či plyn pod cenu, že k nim neprúdi investičný kapitál, majú vysokú infláciu, draho musia dovážať zakázané tovary.

Lenže EÚ, USA a ich spojenci nezaviedli hospodárske sankcie proti Rusku, aby tamojšie hospodárstvo zrazili na kolená, ale aby oslabili schopnosť ruskej armády bojovať proti Ukrajine. Aspoň nám to tvrdili a tvrdia. Lenže nič také ani po takmer dvoch rokoch nevidíme. Naopak, po prvej úspešnej protiofenzíve ukrajinskej armády bola druhá neúspešná. A v poslednom období prichádzajú z bojísk skôr správy o malých ruských úspechoch.

Už vlani v lete štvorhviezdičkový americký generál John Allen povedal, že „môžeme len dúfať, že táto operácia a operácie v ďalších rokoch nakoniec prinútia Rusov zasadnúť za rokovací stôl“. A na otázku, či vojna bude trvať roky vyhlásil: Môžu to byť roky, na to musíme byť pripravení. Nebude tu len jedna protiofenzíva, ktorou sa vojna skončí, na to nemajú Ukrajinci dosť síl.“ Pritom túto prognózu postavil na presvedčení o úspešnosti vtedy pripravovanej letno-jesennej protiofenzívy, ktorá sa napokon úspešne neskončila.

A pred mesiacom sme sa zo CNN dozvedeli, že „vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú americké a ďalšie západné spravodajské služby“. Ba dokonca, že „sa západné spravodajské služby domnievajú, že vojna bude zrejme oveľa dlhšia ako prezidentské mandáty vo Washingtone!“ Lebo „niektorí západní a americkí predstavitelia tvrdia, že konflikt bude pokračovať až ďalších päť rokov.“

Ale toto nám pred dvoma rokmi nikto nepovedal. Nikto v Bruseli pri zavádzaní nových a nových sankcií nehovorí, že nebudú mať žiadny dopad na dĺžku vojny na Ukrajine. Oháňať sa pomocou „Ukrajincom“ a pritom ich nechať denne zomierať s perspektívou, že ich zahynú ešte desať- či možno stotisíce je vrcholom nechutného cynizmu: „Vy, Ukrajinci, síce budete naďalej zomierať a vojna bude ničiť vašu krajinu, ale ruská ekonomika bude trpieť.“ Jednoducho hnusné.

Sankcie sú na … a nechránia pred krutou smrťou žiadneho ukrajinského vojaka, ani civilistu. Zachrániť ich môže len mier. Ak chce byť Európska únia skutočne silným globálnym hráčom, treba na čelo Európskej komisie a jej diplomacie dosadiť ľudí, ktorí budú okamžite schopní predstaviť reálny mierový plán pre Ukrajinu. A začať ho presadzovať. Nie rečami, ale činmi.

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Vojaci NATO na Ukrajine. Už to nie je strašenie

11.03.2024

Už to nie je žiadne „populistické strašenie“, ale reálne nastolená otázka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aktívne vytvára koalíciu európskych krajín s cieľom vyslať vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu.

Celý dôchodok musí byť garantovaný

10.03.2024

Buď je druhý pilier dôchodkového systému „hazardnou hrou“ a v skutočnosti nikto nevie, či naozaj prinesie „sporiteľom“ viac než prvý pilier, alebo je to opačne. A v takom prípade nemôže byť problém, aby ľuďom budúce dôchodky záväzne garantoval. Iná možnosť už neexistuje. Ale ak predsa len platí to prvé, potom ten „úžasný“ druhý pilier do dôchodkového [...]

Fico postrelenie prevoz BBX

Po atentáte na Fica sa Rooseveltka stala najstráženejšou budovou v krajine. Vraždiť pre politiku je choré, komentovali zhrození ľudia

15.05.2024 22:45

Záchranársky vrtuľník priletel s premíérom do Banskej Bystrice krátko pred šestnástou hodinou. Nosidlami ho potom okamžite transportovali na operačnú sálu.

Fico postrelenie prevoz

Politológovia: Atentát spoločnosť ešte viac radikalizuje. Politici sa musia zomknúť, nie tancovať na Ficovom lôžku

15.05.2024 20:00

Už teraz je jasné, že stredajší útok zmení Slovensko a bude mať obrovský vplyv na spoločnosť aj domácu politickú scénu.

juraj c. strelec

VIDEO: Prvé slová strelca na Fica. Podozrivý z atentátu vysvetľuje, prečo stlačil spúšť

15.05.2024 19:19

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom podozrivý zo streľby na premiéra Roberta Fica hovorí o dôvodoch, pre ktoré sa rozhodol spáchať atentát.

NR SR: Rokovanie 12. a 13. schôdze

Z Moskvy sa už šíria konšpirácie. Ruskí politici pripúšťajú, že atentát na Roberta Fica má zahraničné pozadie

15.05.2024 18:45

Ruskí politici sa zmieňujú o sprisahaneckých teóriách. Jeden hovorí dokonca o výstrahe pre ďalších lídrov v EÚ, ktorí zmýšľajú podobne ako Robert Fico.

Braňo Ondruš

štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22612x
Priemerná čítanosť článkov: 2056x

Autor blogu

Kategórie