Založ si blog

Keď ide o kšeft, západné firmy protiruské sankcie ignorujú

Veľké západné firmy napriek sankciám „veselo“ podnikajú v Rusku. Zarábajú miliardy a platia tam dane, z ktorých Kremeľ financuje svoju armádu. A politikom v EÚ či v USA to zjavne neprekáža.

Keď politik vysloví názor, že politiku sankcií proti Rusku treba prehodnotiť, okamžite je obvinený, že „slúži Kremľu“. Realita je však taká, že nie „ruské trollie farmy“, ale ukrajinskí a západoeurópsky investigatívci jasne dokazujú, že protiruské sankcie nefungujú. Opäť raz ťahajú za kratší koniec bežní ľudia a brutálne sa nabaľujú oligarchovia.

Zistenia Kyjevskej ekonomickej univerzity a medzinárodného združenia B4Ukraine totiž dokazujú, že sankcie nielen zlyhávajú, ale selektívne z nich profitujú veľké západné firmy. Analytici sa pozreli na údaje o zaplatených daniach z príjmu za rok 2022 a našli v nich dôkazy, že globálne korporácie prostredníctvom svojich ruských podnikov vykázali za rok 2022 príjmy vo výške 214 miliárd dolárov. Zisk, ktorý v Rusku zdanili predstavoval minimálne vyše 14 miliárd dolárov a zaplatená daň presiahla 3,5 miliardy dolárov. Autori však upozorňujú, že s veľkou pravdepodobnosťou sú tieto údaje podhodnotené a ide len o špičku ľadovca.

Bez akýchkoľvek pochybností predstavuje skutočný príspevok západných firiem do ruského štátneho rozpočtu oveľa vyššiu sumu. Nielen preto, lebo zistené údaje nemusia byť kompletné, ale najmä preto, lebo ide len o dane z príjmu samotných firiem. Lenže ruský štátny rozpočet napĺňajú aj dane, ktoré platia ich tamojší zamestnanci zo svojich miezd, ako aj DPH či spotrebné dane, ktoré platia jednak samotné firmy pri svojich obchodných transakciách, ale aj ich zamestnanci, keď si čokoľvek kúpia.

Pokrytectvo európskych vlád

V zozname spoločností, ktoré sa vysmievajú zo sankcií sú viaceré známe značky. Dominujú výrobcovia tabakových výrobkov a alkoholu, nasledovaní predajcami rôzneho spotrebného tovaru a výrobcami automobilov. Napr. americká firma Philip Moris vykázala za rok 2022 v Rusku príjmy takmer 8 miliárd dolárov (USD), jej japonská konkurentka Japan Tobacco International (so sídlom vo Švajčiarsku!) takmer 7 a pol miliardy USD a francúzska firma Leroy Merlin bezmála 5 miliárd. A aby to bolo „národne“ pestré, do prvej desiatky sa dostala aj britská British American Tobacco (takmer 4 a pol miliardy dolárov), holandská firma VEON (4 miliardy), či nemecký veľkoobchodný predajca podnikajúci aj u nás Metro AG (takmer 3 a pol miliardy USD). 

Medzi firmami, ktoré aj v prvom roku ruskej invázie „otáčali“ miliardy zaradili ukrajinskí analytici aj nemeckú firmu Metro, ktorú dobre poznáme aj zo Slovenska či Česka alebo Rakúska. S príjmami za rok 2022 dosahujúcimi bezmála 3,5 miliardy USD ukrajinskí analytici zaradili Metro na ôsmu priečku. Nemecká vláda pritom patrí medzi nekompromisných kritikov Kremľa a rovnako ako (vtedajšia) slovenská či česká necháva „ctihodných“ podnikateľov na pokoji, hoci sa navonok išli „roztrhnúť“, ako veľmi odsudzujú ruskú vyhladzovaciu vojnu proti Ukrajincom.

Od takýchto vlád by ste čakali, že urobia všetko pre to, aby ich vlastné firmy a ich vlastní podnikatelia nepomáhali financovať opačnú stranu. Aký to má, preboha, význam, že sa usilujeme vyzbrojovať ukrajinskú armádu a posielame na Ukrajinu humanitárnu pomoc, keď naši vlastní podnikatelia „veselo“ v Rusku podnikajú a svojimi daňami pomáhajú vyzbrojovať tamojšiu armádu?!?

Bežným ľuďom rastú ceny, oligarchovia zarábajú

Práve toto je jasný príklad toho, že európske vlády to so sankciami v skutočnosti nemyslia vážne. Doteraz som od kancelára Scholtza nepočul ani len jednu vetu odsudzujúcu Metro. Obyčajní ľudia musia čušať a znášať ďalekosiahle negatívne dopady sankcií v podobe brutálnej inflácie, zničujúcich cien energií a potravín, ale bohatí oligarchovia na sankcie kašlú, ba dokonca na nich nebotyčne zarábajú, keďže časť ich konkurentov z ruského trhu odišla.

Neobstojí ani argument, že tieto firmy v Rusku predávajú „tovary základnej povahy“. Toto totiž tvrdili analytikom KEU a B4UKraine a takto obhajujú svoje zotrvávanie na ruskom trhu. Bolo by to na smiech, keby to nebolo také cynické a bezohľadné. Čo vyrába Philip Moris alebo British American Tobacco je nám všetkým jasné, čo predáva Metro, tiež a francúzska firma Leroy Merlin je predajcom domácich a záhradníckych potrieb! Tu nejde o lieky, zdravotnícky či dokonca humanitárny materiál, alebo aspoň o základné potraviny, aby obyčajní Rusi neboli rukojemníkmi svojej vlády a sankcií. Navyše niet pochybností, že Rusi by dokázali nahradiť cigarety, hrnce či alkohol z iných zdrojov, tak ako sa dokázali vyrovnať s odchodom McDonaldu.

Západné vlády nám jednoducho aj v prípade protiruských sankcií predvádzajú svoju dvojtvárnosť a bezcharakternosť svojej zahraničnej politiky. Americké firmy prispeli do ruského štátneho rozpočtu v roku 2022 sumou 712 miliónov USD, nemecké sumou 402 miliónov, švajčiarske sumou 275 miliónov, britské a japonské sumou 205 miliónov dolárov.

Nie „ruské trollie farmy“, ale ukrajinskí a západoeurópsky investigatívci jasne dokazujú, že v prípade protiruských sankcií opäť raz ťahajú za kratší koniec bežní ľudia a brutálne sa nabaľujú oligarchovia. My, radoví občania, nemôžeme profitovať z lacného ruského plynu a ropy, ale oligarchickí kamaráti „demokratických“ politikov môžu bez akejkoľvek ujmy pokojne profitovať na ruskom trhu a navyše financovať ruské vojenské výdavky.

Aj toto šialenstvo dokazuje, že protiruské sankcie nefungujú a sú nielen neúčinným, ale dokonca vedome zastieracim manévrom. A neslúžia ani úsiliu o spravodlivý mier na Ukrajine, ani záujmom a potrebám demokraticky a slobodomyseľne zmýšľajúcich Európanov.

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Vojaci NATO na Ukrajine. Už to nie je strašenie

11.03.2024

Už to nie je žiadne „populistické strašenie“, ale reálne nastolená otázka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aktívne vytvára koalíciu európskych krajín s cieľom vyslať vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu.

Celý dôchodok musí byť garantovaný

10.03.2024

Buď je druhý pilier dôchodkového systému „hazardnou hrou“ a v skutočnosti nikto nevie, či naozaj prinesie „sporiteľom“ viac než prvý pilier, alebo je to opačne. A v takom prípade nemôže byť problém, aby ľuďom budúce dôchodky záväzne garantoval. Iná možnosť už neexistuje. Ale ak predsa len platí to prvé, potom ten „úžasný“ druhý pilier do dôchodkového [...]

Matúš Šutaj Eštok, Andrej Danko, Boris Susko

Bude sa voliť inak? Hlas chce meniť „Mečiarov zákon“, SNS je proti. Experti: Odbornú debatu vytláča upevnenie moci

26.06.2024 06:00

„Každá zmena volebného systému, ktorú presadzujú politici, sleduje vždy rovnaký cieľ – posilniť svoje politické preferencie,“ uviedol bývalý sudca Orosz. Experti sa však zhodujú na otvorení debát.

Biden, Trump

Nevídaný televízny súboj: Biden viac riskuje, ale Trump je poslabší diskutér

26.06.2024 06:00

Zajtra sa v televíznej diskusii stretnú demokratický prezident Joe Biden (81) a jeho republikánsky súper v boji o post šéfa Bieleho domu Donald Trump (78).

Julian Assange

Assange priznal vinu pred americkým súdom, je voľný. Odletel domov do Austrálie

26.06.2024 05:50

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange (52) priznal vinu pred americkým súdom na súostroví Severné Mariany, odmietol ísť na americkú pevninu.

vodná nádrž, Nová Bystrica, mReportér

Zábery na vodnú nádrž a okolie zo severu Slovenska sú pastvou pre oči. Takúto prírodu stojí za to vidieť

26.06.2024 05:00

Krásne zábery zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

Braňo Ondruš

štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 23966x
Priemerná čítanosť článkov: 2179x

Autor blogu

Kategórie