Založ si blog

Migračná politika EÚ čoraz viac obmedzuje slobodu pohybu

Nemecká ministerka vnútra chváli posilnenie hraničných kontrol, ktoré nedávno odmietala. Tie však popierajú zmysel Schengenskej dohody a sú dôkazom zlyhania migračnej politiky európskych inštitúcií.

Keď minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zorganizoval po nástupe novej vlády demonštračnú akciu na našich južných hraniciach, opozícia a novinári ho vysmiali, lebo policajti nechytili nelegálnych migrantov. Minister však nie je hlupák, aby od tej akcie očakával veľké „úlovky“, jasne vysvetlil, že mala demonštratívny, odstrašujúci charakter. Dnes sa potvrdzuje, že je to štandardný postup, ktorý používajú aj najvyspelejšie európske krajiny.

Úspešné odstrašenie zo strany Šutaja Eštoka

Eštokov predchodca urobil z našej štátnej hranice korzo a zúfalé dediny a mestečká na juhu Slovenska boli v lete zaplavené migrantmi, ktorých prevádzači ponechali osudu a našim ľuďom na krku. Bol to dôležitý signál prevádzačskej mafii, že si u nás môže robiť, čo chce. A aj si robila. Prirodzene, že s príchodom zimy vlna nelegálnej migrácie opadla, ale, ak by všetko záviselo len od ročných období, dnes by sme opäť mali zaplnené námestia a parky našich južných obcí a miest.

Lenže nemáme. A  je to dôsledok práve opatrení Matúša Šutaja Eštoka. Ihneď po svojom nástupe všetkým ukázal, že ochrana našich hraníc bude patriť medzi jeho priority, že nelegálnych migrantov budeme chytať a vracať domov, a prevádzačov zatvárať a trestať.

Prísne kontroly na hraniciach tento týždeň pochválila aj nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Vyhlásila, že plánuje posilniť existujúce hraničné kontroly, aby bránila nelegálnej migrácii. Počas návštevy federálneho policajného útvaru v najvýchodnejšom hraničnom meste Zhorelec (Görlitz) vyhlásila, že „už je jasné, že hraničné kontroly prinášajú efekt“, preto „zostanú tak dlho, ako to bude nevyhnutné“. Politička SPD vysvetlila, že zavedením hraničných kontrol „boj proti prevádzačstvu bol úspešný a nelegálna migrácia klesala.“

Nemci v priebehu roka zmenili postoj

Pritom opatrenia nemeckej – sociálnodemokratickej a zelenej – vlády idú za hranicu toho, čo realizuje slovenská vláda. Nemci totiž okrem posilnenej stráže „zelenej“ hranice obnovili riadne kontroly na hraničných prechodoch. Tak ďaleko náš minister vnútra nezašiel. Pripomínam, že zrušenie kontrol na oficiálnych hraničných prechodoch predstavuje kľúčový princíp voľného pohybu ľudí v rámci Schengenskej zóny. Keď sme sa v noci z 20. na 21. decembra 2007 stali súčasťou Schengenskej zóny, odstránili sme hraničné kontroly, ktoré neexistovali v žiadnom jej členskom štáte.

Po 15 rokoch nás však zlá, neefektívna a iracionálna migračná politika EÚ, presadzovaná najmä západnými politikmi dostala do situácie, že aj najviac proeurópski politici a proeurópske vlády bez zaváhania likvidujú základ slobodného pohybu ľudí v rámci EÚ. Veď aj samotná ministerka Faeserová v máji minulého roka odmietla žiadosť krajinských kolegov z Brandeburska a Saska. Pred rokom im odkázala, že „obnovenie kontrol by mohlo nastať len z dôvodu ohrozenia verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti. (…) Takéto opatrenie by bolo až poslednou možnosťou.“

Jej včerajšie slová teda ukazujú, že k tomu, k čomu sme vyzývali niekoľko rokov a čím sme sa stali persona non grata v Bruseli pristúpili v Nemecku (a pripomeňme, že nielen tam), lebo doterajšie prístupy zlyhali. Násilné prerozdeľovanie migrantov, povinné kvóty, pokuty za neprijatie nelegálnych migrantov – to všetko nie je riešenie problému, len zúfalý pokus o boj s jeho následkami. A ako ukazuje najnovší postoj nemeckej sociálnej demokratky, zúfalé pokusy, ktoré Hlas – SD vytrvalo kritizoval zlyhali.

Potrebujeme úplne iný prístup

Zlyhali až do takej miery, že nezmyselný tvrdošijný postoj európskych elít pri nezmyselnej migračnej politike má za následok systematické obmedzovanie slobody pohybu vo vnútri EÚ. Poukazuje to na zásadné zlyhanie migračnej politiky EÚ, pretože obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach predstavuje likvidáciu kľúčovej slobody, na ktorej je EÚ vybudovaná. Alebo inak, kľúčového dôvodu, pre ktorý – ako tvrdíme my, politici, i novinári – je európska integrácia užitočná pre Európanov.

Migračná politika EÚ sa teda musí urýchlene zásadne zmeniť, pretože svojimi dôsledkami vedie k odopieraniu základných práv a slobôd, garantovaných v Zmluve o fungovaní EÚ. Migračná politika EÚ tak predstavuje ohrozenie existencie samotnej Únie. Namiesto násilného premiestňovania nelegálnych migrantov na základe kvót potrebujeme posilniť ochranu vonkajších hraníc Únie, zachytávať a vybavovať nelegálnych migrantov ešte pred vstupom na naše územie, ale predovšetkým investovať do odstránenie príčin nelegálnej migrácie. A tými sú chudoba a vojny, ktoré za obdobie existencie a rozšírenia EÚ postihujú obyčajných ľudí v štátoch okolo EÚ čoraz viac. Nepochybujte, že Únia ma na tomto vývoji veľký podiel. 

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za HLAS-sociálna demokracia

Náš „spojenec“ Turecko

08.08.2024

Turecký prezident hrozí vojenskou intervenciou proti Izraelu. Na základe akých univerzálnych princípov a hodnôt Európska únia definuje spojenectvo, ak sú spojencami aj takéto antagonistické štáty?

Európsky parlament trestuhodne zneužíva Ukrajincov a ignoruje Ukrajincov

17.07.2024

Deklarácia opakuje vojnové floskuly a žiada eskaláciu vojny. Ukrajincom a Ukrajinkám neprináša ani štipku nádeje na mierové riešenie strašného konfliktu.

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Braňo Ondruš

poslanec Európskeho parlamentu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31707x
Priemerná čítanosť článkov: 2265x

Autor blogu

Kategórie