Založ si blog

Európsky parlament trestuhodne zneužíva Ukrajincov a ignoruje Ukrajincov

Na zasadnutí Európskeho parlamentu v stredu 17.7.2024 som hlasoval proti deklarácii o Ukrajine. Jej text predstavuje bezcharakterné zneužívanie ruskej agresie a ešte bezcharakternejšie zneužívanie ukrajinských mužov, žien, detí či starých ľudí. Dnešné rokovanie parlamentu potvrdilo dôležitosť môjho volebného cieľa: vrátiť Európu a jej inštitúcie ľuďom, lebo dnes fungujú mimo reality života Európanov.

Vo vystúpeniach dnes opakovane zazneli úplne nereálne a nerealizovateľné ciele: aby Ukrajina vyhrala vojensky, aby vytlačila agresora, aby sme dodali Ukrajine flotily lietadiel či stovky protileteckých batérií a ďalších smrtiacich zbraní. Mnohí poslanci a poslankyne prednášali úplné nezmysly, pretože nič z toho, čo si želajú nedokážu ovplyvniť a už vôbec nie zrealizovať.

Za najcynickejšie považujem neustále opakovanie, že „Ukrajina bojuje za nás a naše hodnoty“. Táto rétorika robí z ukrajinskej armády našich žoldnierov, Wagnerovcov Európskej únie. Vskutku nechutné a hodné odsúdenia. Európska únia nesmie hnať Ukrajincov do boja, aby zomierali za nás, zatiaľ čo my si sedíme v bezpečí a pohodlí, napr. Európskeho parlamentu.

Deklarácia opakuje vojnové floskuly a žiada eskaláciu vojny. Ukrajincom a Ukrajinkám neprináša ani štipku nádeje na mierové riešenie strašného konfliktu. Pripomína mi tragický prístup neoliberálov v ekonomike: keď sociálne výdavkové škrty a znižovanie daní pre bohatých prináša strašné dôsledky, oni tvrdia, že úspech sa dostaví, až keď tých škrtov a znižovania daní bude ešte viac, že v tom musíme byť „dôslednejší“. Doterajší európsky prístup vedie len k tomu, že ruská armáda postupuje a zabíja ukrajinských vojakov i civilistov. A deklarácia požaduje, aby sme v tomto tragickom prístupe pokračovali, ba ešte ho pritvrdili.

Parlament odmietol všetky pozmeňujúce návrhy, ktoré kládli dôraz na mierovú iniciatívu, na potrebu diplomatického riešenia. Nie som naivný, Viktor Orbán išiel do Kyjeva, Moskvy i Pekingu len na marketingové cesty z vnútropolitických dôvodov, ale práve preto nie je dôvod na trestanie Maďarska. Prezidenti Ukrajiny, Ruska a Číny nie sú hlupáci, vedia veľmi dobre v koho mene Orbán hovoril, a v koho mene nie. Lenže, ak s Ruskom nebudú komunikovať zástupcovia EÚ s mandátom, nemožno sa čudovať, že to budú robiť ľudia bez mandátu, ktorí chápu, že iba diplomacia môže ukončiť vojnu na Ukrajine.

Preteky v zbrojení fungujú len ako nástroj odstrašenia, nie ako nástroj mierového riešenia „horúceho“ vojenského konfliktu. Preteky v zbrojení nie sú v záujme obyčajných ľudí, pracujúci a ich rodiny na len doplácajú, lebo zvýšené výdavky na zbrojenie idú vždy na úkor výdavkov na zdravotníctvo, sociálnu ochranu a pomoc, vzdelávanie, verejnú dopravu či tvorbu a ochranu životného prostredia. Preteky v zbrojení vyhovujú len zbrojárskym koncernom a ich majiteľom.

Fakt, že prvou v novom volebnom období, nie je rezolúcia o lepšom odmeňovaní pracujúcich, o silnejších právach zamestnancov, o odstraňovaní energetickej chudoby či o regulácií ziskov nenásytných korporácií je hanbou nového Európskeho parlamentu. Pre mňa sú práve toto priority, ktoré budem na pôde EP presadzovať. A mier. Skutočný mier, reálne a realistické kroky, ktoré k nemu povedú. Záujem pracujúcich žien a mužov, ich detí a rodín.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za HLAS-sociálna demokracia

Migračná politika EÚ čoraz viac obmedzuje slobodu pohybu

15.08.2024

Nemecká ministerka vnútra chváli posilnenie hraničných kontrol, ktoré nedávno odmietala. Tie však popierajú zmysel Schengenskej dohody a sú dôkazom zlyhania migračnej politiky európskych inštitúcií.

Náš „spojenec“ Turecko

08.08.2024

Turecký prezident hrozí vojenskou intervenciou proti Izraelu. Na základe akých univerzálnych princípov a hodnôt Európska únia definuje spojenectvo, ak sú spojencami aj takéto antagonistické štáty?

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Braňo Ondruš

poslanec Európskeho parlamentu

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 31417x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu

Kategórie