Založ si blog

Vojaci NATO na Ukrajine. Už to nie je strašenie

Slovenskí politici už musia jasne vyjadriť svoj postoj k vyslaniu vojakov na Ukrajinu. Pripájam sa k tým, ktorí ho absolútne odmietajú a vylučujú.

Už to nie je žiadne „populistické strašenie“, ale reálne nastolená otázka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aktívne vytvára koalíciu európskych krajín s cieľom vyslať vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu. Definitívne to potvrdil jeho minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné počas víkendového stretnutia s litovským a ukrajinským partnerom: „Rusku neprináleží organizovať, ako rozšírime naše aktivity, alebo stanovovať červené čiary. Takže o tom rozhodujeme sami. Na najbližšie mesiace nič nevylučujeme.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

A aby bolo jasné, čoho sa má „rozhodnutie v najbližších mesiacoch“ týkať, litovský minister Gabrielius Landsbergis v rozhovore pre Ouest-France dodal, že „teraz je ten správny čas diskutovať o možnosti vyslania vojakov zo západných krajín na pomoc Ukrajine.“ A že má ísť o vojakov NATO spresnil na sieti X (bývalý Twitter) šéf poľskej diplomacie: „Prítomnosť síl NATO na Ukrajine nie je nemysliteľná. Oceňujem iniciatívu prezidenta Emmanuela Macrona, pretože ide o to, aby sa Putin bál, a nie my, aby sme sa báli Putina.“

Nemusíme si navrávať, čo by znamenala prítomnosť vojakov NATO vo vojnovej zóne Ukrajiny. Upozorňujem, že nemusia byť na Donbase: keď premiér  Fico povedal, že v Kyjeve žiadna vojna nie je, vyslúžil si tvrdú kritiku. A zaslúžene, lebo do vojny je zatiahnutá celá Ukrajina, takže sa nemožno tváriť, že vojaci NATO v jej hlavnom meste, alebo na iných miestach štátu by sa nestali súčasťou vojny. Napokon, aký iný dôvod by ich prítomnosť na Ukrajine mala, aj keď Séjourné zatiaľ spomenul len odmíňovacie práce.

Toto znamená doteraz nemysliteľnú eskaláciu putinovej vojny proti Ukrajine a stupňujúce sa vyjadrenia európskych ministrov zahraničných vecí ukazujú, že s diplomaciou sa definitívne rozlúčili. A začínajú rinčať zbraňami.

Je to strašná predstava, lebo môže priniesť iba rozšírenie vojnového konfliktu, zvýšenie počtu civilných obetí a zatiahnutie Európskej únie ako priameho aktéra vojny. To je popretie všetkého, kvôli čomu Únia vznikla. Namiesto mierotvorcu by sa stala účastníkom bezprecedentného rozšírenia vojny na starom kontinente.

Minulý týždeň mi primátor okresného mesta hovoril o stretnutí s ukrajinskou ženou, ktorá mu povedala, že by už aj časť územia dala za mier, len nech sa môže vrátiť domov, nech sa nemusí báť o manžela a brata, ktorí „tam“ bojujú.

Preto je práve teraz najdôležitejšie od februára 2022, aby kľúčové európske inštitúcie zastavili vojnové šialenstvo a okamžite sa ujali úlohy sprostredkovateľa mieru. Je absolútne nevyhnutné, aby z volieb do Európskeho parlamentu vzišiel parlament a Európska komisia, ktoré okamžite predstavia mierový plán pre Ukrajinu. Je mi veľmi ľúto, že takýto mier nebude spravodlivý a bude veľmi krehký. Ale bude to mier, v ktorom aj obyčajní ľudia môžu žiť a prežiť a majú nádej na budúcnosť.

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Celý dôchodok musí byť garantovaný

10.03.2024

Buď je druhý pilier dôchodkového systému „hazardnou hrou“ a v skutočnosti nikto nevie, či naozaj prinesie „sporiteľom“ viac než prvý pilier, alebo je to opačne. A v takom prípade nemôže byť problém, aby ľuďom budúce dôchodky záväzne garantoval. Iná možnosť už neexistuje. Ale ak predsa len platí to prvé, potom ten „úžasný“ druhý pilier do dôchodkového [...]

Progresívci ponúkajú lokajstvo a zbabelú Európu

04.03.2024

Neveril som vlastným očiam, keď bývalý mladý ľavičiar, kritizujúci vstup Slovenska do NATO bez referenda, obvinil nášho ministra zahraničných vecí zo „zrady našej zahraničnopolitickej orientácie“. Ivan Štefunko nielen popiera svoju minulosť, ale šíri lživé mýty, ktoré nás majú zahanbiť, ak si dovolíme suverénnu zahraničnú politiku. Ak Ivan tvrdí, že sa Juraj [...]

Kami Rita šerpa

Nepálsky šerpa Kami Rita pokoril vlastný rekord, na Mount Evereste stál už 29-krát

12.05.2024 22:49

Známy horolezec Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek.

voľby, katalánsko

Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia

12.05.2024 22:25, aktualizované: 22:38

V Katalánsku sú už viac než desať rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto španielskeho regiónu.

šojgu, putin

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

12.05.2024 21:36, aktualizované: 22:01

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova.

izrael, gaza, tanky

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

12.05.2024 20:40

Má byť určený pre prísun humanitárnej pomoci.

Braňo Ondruš

štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22509x
Priemerná čítanosť článkov: 2046x

Autor blogu

Kategórie