Založ si blog

Vďaka hrdinom SNP zostala Cetuna v roku 1945 nepokorená

Dňa 27.2.1945 sa v Cetuni pod Javorinou odohral dôležitý partizánsky boj.

Oddiel pod vedením kpt. Miloša Uhra odolával nepriateľom, ktorí naplánovali akciu do Cetune. Nepriaznivé počasie, presila i zrada poznačili túto najväčšiu bojovú akciu partizánov v Podjavorinskom kraji. 

Boj bol neľútostný a trval skoro celý deň. Cetuna zostala nepokorená, i keď straty boli veľké – najväčšiu pocítili partizáni stratou veliteľa kpt. Miloša Uhra a ďalších 15 členov. Desiatka ďalších partizánov bola zranená.

SNP BOLO PREJAVOM HRDINSTVA AJ VLASTENECTVA

Tradícia Slovenského národného povstania a vlastne celého antifašistického odboja je aj mojou rodinou tradíciou. Totiž aj v môj dedo patril medzi tých, ktorí sa počas rokov 1939 až 45 ako účastníci utajovaných komunistických štruktúr zapojili do antifašistického boja.

Aj preto, a nielen preto, považujem za veľmi dôležité a nesmierne prínosné, že sa takto možno stretávať v tomto období predovšetkým preto, aby sme dali najavo, že nezabúdame na to, kde je pravda.

Chcem zdôrazniť, že aj v súčasnej dobe, kedy niektorí synovia slovenského národa pľuvajú na vlastný národ a označujú ho za národ zbabelcov, aby si vybíjali svoju frustráciu, je dôležité povedať, že Slovenské národné povstanie bolo nielen prejavom vrcholného hrdinstva, ale aj prejavom vrcholného vlastenectva.

Každý kto dehonestuje tradíciu Slovenského národného povstania falošným tvrdením, že to bolo povstanie proti vlastnému štátu klame. Pretože pravda je taká, že práve Slovenské národné povstanie bolo vrcholným prejavom slovenského, národného vlastenectva.

AJ NA ZÁPADNOM SLOVENSKU MALO SNP SVOJICH ÚČASTNÍKOV

Nezabúdajme, že 29.08.1944 zaznel povel „začnite s vysťahovaním“ vo chvíli, kedy sa Slovensko stalo okupovanou krajinou. Slovenské národné povstanie teda nebolo povstaní proti vlastnému štátu. Bolo povstaním proti okupantom, za slobodu a spravodlivú demokraciu, v ktorej Slováci chceli žiť.

SNP bolo navyše skutočne celonárodným povstaním, o čom svedčí fakt, že hoci jeho centrum bolo v strede Slovenska, aj tu v najzápadnejšej časti Slovenska, malo svojich hrdých účastníkov.

Slovenská armáda sa pripojila k národnému postaveniu a práve jednotky Hlinkovej gardy či domobrany sa stali prisluhovačmi okupantov a definitívne sa postavili proti vlastnému národu. To je historická pravda o Slovenskom národnom povstaní.

V Cetune sme sa stretli, aby sme vzdali úctu i vďaku tým, ktorí v antifašistickom boji prišli o to najcennejšie – svoje životy. Moja vďaka patrí všetkým predstaviteľom miestnej samosprávy a všetkých obcí z Podjavorinského regiónu, ktorí udržiavajú tradíciu SNP, či už partizánskej brigády alebo ostatných bojovníkov proti fašizmu. 

A teším sa, že na toto podujatie každoročne chodia desiatky, ba až stovky ľudí. História je totiž dôležitá vtedy, ak sa z nej vieme poučiť. Ak si z nej vieme zobrať tradície. Lebo tie tradície sú prejavom hodnôt ku ktorý sa dnes hlásime. Avšak žiadna tradícia nemôže byť živá, ak ju žijúci ľudia neudržiavajú. Ak by nebolo tých, ktorí túto tradíciu udržiavajú, história Slovenského národného povstania – antifašistického odboja, by bola mŕtva.

A tak, ako sme sa stretli vo februári 2024 v Cetune, verím, že sa tu budeme stretávať aj po ďalšie roky. Práve preto, aby tie obete, ktoré hrdinovia Slovenského národného povstania priniesli, neboli márne. Aby hodnoty a princípy, ktoré Slovenské národné povstanie pre nás prinieslo, boli naďalej súčasťou demokratického a slobodného života v Slovenskej republike.

Získať viac za naše dane

15.04.2024

Ozajstným problémom verejného obstarávania je jeho jednostranné zameranie na cenu. Práve toto vedie k nehospodárnemu míňaniu verejných financií, lebo si musíte kúpiť nekvalitnú službu alebo tovar, ktorým nedosiahnete požadovaný výsledok.

Vojaci NATO na Ukrajine. Už to nie je strašenie

11.03.2024

Už to nie je žiadne „populistické strašenie“, ale reálne nastolená otázka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron aktívne vytvára koalíciu európskych krajín s cieľom vyslať vojakov členských štátov NATO na Ukrajinu.

Celý dôchodok musí byť garantovaný

10.03.2024

Buď je druhý pilier dôchodkového systému „hazardnou hrou“ a v skutočnosti nikto nevie, či naozaj prinesie „sporiteľom“ viac než prvý pilier, alebo je to opačne. A v takom prípade nemôže byť problém, aby ľuďom budúce dôchodky záväzne garantoval. Iná možnosť už neexistuje. Ale ak predsa len platí to prvé, potom ten „úžasný“ druhý pilier do dôchodkového [...]

Russia Ukraine War Murals Photo Gallery

Vykúpi sa časť Ukrajincov z odchodu na front? Bývalý veliteľ slávneho pluku vystríha, že vojna by bola len pre chudobných

15.05.2024 10:00

Obrovská mobilizácia, ktorá sa chystá na Ukrajine, si vyžiada veľa peňazí. Na platy vojakov však štát nemôže dať ani jeden dolár z medzinárodnej pomoci.

Most v bratislavskej Vrakuni

Bratislavu čaká skúška trpezlivosti. Frekventovaný most, ktorým denne prejde 20-tisíc áut, budú opravovať a uzavrú

15.05.2024 10:00

Rekonštrukcia jedného z mostov nad Malým Dunajom výrazne ovplyvní dopravu.

budova RTVS Mlynská dolina

Začala sa mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS

15.05.2024 09:36, aktualizované: 10:26

Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali.

kim čong un

Kim sa chystá do vojny, armádu vyzval na „epochálnu zmenu“

15.05.2024 09:36

Severná Kórea je z veľkej časti izolovanou krajinou. Nedávno posilnila vojenské vzťahy s Ruskom.

Braňo Ondruš

štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 22586x
Priemerná čítanosť článkov: 2053x

Autor blogu

Kategórie